Kuinka Google käyttää hahmontunnistusta

Kuinka Google käyttää hahmontunnistusta kuvien tulkitsemiseen

Tietokoneet eivät ”näe” valokuvia ja videoita samalla tavalla kuin ihmiset. Kun katsot valokuvaa, saatat nähdä esimerkiksi ystäväsi seisomassa talon edessä. Tietokoneen näkökulmasta sama kuva on vain kasa tietoja, joita se voi tulkita muodoiksi ja väriarvoiksi. Vaikka tietokone ei kuvan nähdessään reagoi samalla tavalla kuin sinä, tietokone voidaan opettaa tunnistamaan tiettyjä värien ja muotojen kaavoja. Tietokone voidaan esimerkiksi opettaa tunnistamaan ne yleiset muotojen ja värien kaavat, jotka muodostavat digitaalisen kuvan kasvoista. Tämä prosessi tunnetaan nimellä kasvojen havaitseminen. Kyseessä on tekniikka, joka auttaa Googlea suojaamaan yksityisyyttäsi palveluissa kuten Street View, jossa tietokoneet yrittävät tunnistaa ja sumentaa Street View -auton kuvaamien kadulla seisovien ihmisten kasvoja. Se myös auttaa esimerkiksi Google+ -palvelua ehdottamaan kuvan tai videon merkitsemistä, jos se havaitsee siinä olevat kasvot. Kasvojen havaitseminen ei kerro, kenen kasvot ovat kyseessä, mutta se voi auttaa löytämään kasvoja kuvista.

Hieman edistyneemmällä tasolla kasvojen havaitsemisen mahdollistava hahmontunnistus voi auttaa tietokonetta käsittämään tunnistamansa kasvojen piirteitä. Tietyt kaavat voivat esimerkiksi olla merkkejä siitä, että kasvoilla on parta tai silmälasit tai että ne vaikuttavat siltä. Tämäntyyppisiä tietoja voidaan käyttää esimerkiksi punasilmäisyyden estoon tai leikittelyyn. Voit esimerkiksi lisätä kasvoillesi oikeaan kohtaan viikset tai monokkelin Hangout-keskustelussa.

Kasvojen havaitsemisen lisäksi Google käyttää kasvojentunnistustekniikkaa joissakin toiminnoissaan. Kasvojentunnistus, kuten nimestä voi päätellä, voi auttaa tietokonetta vertaamaan sen tuntemia kasvoja uusiin kasvoihin ja huomaamaan, jos kyseessä on todennäköinen vastaavuus tai samankaltaisuus. Kasvojentunnistus näyttää Löydä minut -palvelun käyttäjille ehdotuksia, keitä he saattaisivat haluta merkitä valokuvaan tai videoon, jonka he ovat lähettäneet ja haluaisivat jakaa. Lisätietoa Löydä minut -palvelusta on Google+ -ohjekeskuksessa.

Miten puhehaku toimii

Puhehaun avulla voit hakea Google-hausta äänellä tekstin sijaan. Se litteroi hahmontunnistuksen avulla puhetta tekstiksi. Jokaisesta puhehaulla tehdystä hausta tallennetaan kieli, maa, lausahdus sekä järjestelmän arvaus sanotusta. Tallennetut äänitiedot eivät sisällä Google-tilitietoja, paitsi jos olet valinnut toisin. Emme lähetä Googlelle lausahduksia, ellet ole ilmaissut aikomusta käyttää puhehakutoimintoa (esimerkiksi painamalla pikahakukentän tai virtuaalisen näppäimistön mikrofonikuvaketta tai sanomalla Google, kun pikahakukenttä ilmaisee, että puhehakutoiminto on käytettävissä). Lähetämme lausahdukset Googlen palvelimelle, jotta voimme tunnistaa sanomasi. Pidämme lausahdukset tallessa parantaaksemme palvelujamme, esimerkiksi opettamalla järjestelmää tunnistamaan paremmin oikeat hakusanat.